Amerika’ya gelen ilk göçmenlerin izlerini görebileceğiniz Ellis Adası, o zamanlar Amerika'ya giriş kapısı gibi faaliyet gösteriyormuş (Göç tarama istasyonu). Yani Amerika rüyasının başlangıcı.Dünyanın 4 tarafından gelen göçmenlerin burada gerekli muayeneleri yapılıyor,adları kayıtlara geçiriliyor, bazıları ülkelerine geri gönderiliyor, kabul edilenler de Amerika'ya ayak basıyorlarmış.
Federal Gocmen Burosu 1 Ocak 1892'de acilmis."1943 yılına kadar hizmet vermiş.
1954 yılında, Ellis Adası Göçmenlik Hizmetleri tarafından kapatılıp ve faaliyetleri Manhattan'a aktarılmış.
Bu ada şimdilerde Göçmen Müzesi (Immigration Museum) olarak kullanılmakta.Gelen göçmenlerin eşyaları ve fotoğrafları, büyük boy afiş sergilenmekte.Tarihin izlerini taşıyan bir bina.
Pek çok turist buradaki kayıtları inceleyip büyük büyük dedelerinin izini bulmaya çalışıyor.Gördüklerinden etkilenmiş şekilde geziyorlar.Amerika'ya göç edenlerin içinde Türkler de varmış.Ben orada kayıtlara bakmadım ama şurada okuduğum yazıda bakın ne anlatıyor:
"Ellis Adası göçmenler arasında Golden Door (Altın Kapı) olarak anılıyordu...O yıllarda ABD'ye tüm dünyadan göçmen yağıyordu. 1890'larda Amerikalı misyonerlerin faaliyeti sonucu 50 bin Harputlu, önce Erzincan'a, ardından Trabzon ve Samsun'a yürüyerek, gemilere bindi. Harput'ta 8 bin olan hane sayısı göçten sonra 52'ye düştü. Harputluların çoğu Boston ve Detroit'e yerleşti.....
Ve 2002 Nisan ayında, ABD nüfus kayıtları arşivleri açıklanınca ortaya müthiş bir tablo çıkıyordu. Harput başta olmak üzere Anadolu ve Balkanlar'dan ABD'ye tam 50 bin Türk göç etmişti!...Bu gerçekten büyük bir rakamdı. Açıklanan arşivlerde, ABD'ye kimlerin ne zaman giriş yaptığı tek tek kayıtlı. Çocuklarının isimlerine kadar hem de... Ancak burada ilginç bir nokta daha var. O yıllarda hâlâ Osmanlı hüküm sürüyordu ve Türk kimliği diye bir şey ortada yoktu. Osmanlı da bir Müslümanlar var bir de gayrimüslimler. Ama Ellis Adası'nda tutulan kayıtlarda Asyalı Türk ve Avrupalı Türk ifadelerine rastlıyoruz. Avrupalı Türkler Balkanlar'dan giden Türkler; Asyalı Türkler ise Harput ve civarından gidenler. Yani daha Cumhuriyet'ten önce bizim Harputlular Türk kimliğine kavuşmuşlardı...." Eğer siz de bir gün bu adaya gelirseniz, Ellis Adası yoluyla soy izleme yapabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için web sitesinini ziyaret edebilirsiniz.Sitedeki arama motoruna büyük büyük dedenizin adını yazıp bir taratın bakalım ne çıkacak..
Bir sonraki yazım "Statue of Liberty".
2 yorum:
Belkide bizim çok coook uzaktan akrabalarımız gelmiştir zamanında ama bizim haberimiz yoktur...bakmak lazım tabi:) yazı süper dewamini bekliyoruz...
Büyük olasılıkla öyle olmuştur çilekli kız. Yazacam yazacam içimde bir yazma şevki var :)
Yorum Gönder
Yorumunuz icin tesekkurler.