Ads 468x60px

Pages

10 Haziran 2010 Perşembe

Statue of Liberty-Özgürlük Heykeli



Özgürlük heykeli, Newyork'da liberty adası üzerinde, inşa edildiği 1886 yılından bu yana Amerika'nın simgesi olmuştur.Bu anıtsal heykel , dünyanın en tanınan abidelerinden biridir.Heykeltras, Frederic Bartholdi'dir.

Bu heykeli görmek için , Ellis Island 'a gittiğimiz gibi tekneye bindik.


Teknede, bir çok fotoğraf çektim.Newyork'a nehirden bir bakış yaptık.




Bu heykele, özgürlüğün, mutluluğun, zenginlik ve refahın simgesi gibi bir çok anlam yüklenmiş.Bunların hepside manevi anlamlar.Sanatsal açıdan pek bir özelliği yok.




Bakırdan yapılan Özgürlük Tanrıçası heykeli, sağ elinde bir meşale, sol elinde ise bir tablet tutar. Tabletin üstünde 4 Temmuz 1776 tarihi (Bağımsızlık Bildirgesi'nin tarihi) yazılıdır. Heykelin başındaki taç'ın 7 sivri ucu 7 kıtayı veya 7 denizi simgeler. Heykelin yüksekliği 46 m, kaidesi ile beraber 93 m'dir. Ziyaretciler heykelin içinden meşaleye kadar 168 basamaklı bir merdivenden çıkabilirler.Adaya ulaştıktan sonra anıta çıkmak için uzun bir sure sıra beklemeniz gerekebilir.


Özgürlük Anıtı, aslında Kızıldeniz ile Akdeniz'in birleştiği yere konulacakmış.Bilin bakalım bu heykel işini önce kim düşünmüş? Osmanlı Devleti. Konuyla ilgili bilgi özetle şöyle:


Heykel,tüm finansal desteğini Osmanlı Devleti' nden almış. Bu heykel, hem Osmanlıyı hem Mısırı temsil edecekti.Kızıldeniz ile Akdeniz'in birleştiği yere koyulacak, Mısır'ı temsîlen firavunlar dönemi kıyafetlerini giymiş kadın heykelinin başında, 7 iklimin padişahı olan Osmanlı Sultanını temsîlen 7 kıta ve 7 denizi simgeleyen 7 sivri uçlu bir taç olacaktı. Elinde de bir meşale tutacaktı. Heykele singer dikiş makinelerinin kurucusu Isaac Singer'in dul eşi Isabetle Eugenie Boyer modellik etti. Sultan Abdülaziz Han, heykelin yüzünün batıya dönük olmasını istedi. Zira elindeki ışığı doğudan batıya götürdüğünü, ışığın, medeniyetin, uygarlığın, doğudan yükselip batıyı aydınlattığını simgelemesini istiyordu padişah. Heykelin parası da bizzat Sultan Aziz Han tarafından ödenmiş. Daha sonra müslüman bir ülkede hoş karşılanmayacağı düşünüldüğünden, hem de Fransa, İngiltere, Osmanlı arasında gerçekleşen paslaşmalar yüzünden heykel Paris’te bir depoya kaldırılmış.

Bu olaydan 20 yıl sonra 1885'te Fransa hükümeti A.B.D. ile olan iyi ilişkilerinin bir göstergesi olarak büyük bir heykel yaptırmak istediğinde yine aynı heykeltıraşın kapısı çalınmış. Hazır durumda olan heykel depodan çıkarılmış, heykeltıraş Bartholdi ve Gustave Eiffel (eyfel kulesinin mühendisi) birlikte çalışarak bazı değişikliklerle heykeli yenilemişler.Bartholdi, heykelin yüzünü tamamen değiştirmiş ve annesi Charlotte'nin yüzünü işlemiş. Özgürlük Heykeli, Fransa tarafından kuruluşunun 100. yılı münasebetiyle Amerika'ya 10 yıl gecikmeyle hediye edildi. Heykeltraş, heykeli 350 parçaya bölerek, İsere adındaki bir Fransız gemisiyle Amerika'ya taşıdı. Newyork limanındaki adalardan birine, daha önce görmeye geldiği Özgürlük Adası'na, kaidesini Richard Morris Hunt'un hazırladığı yere, 4 ay içinde monte etti. Ve 28 Ekim 1886 da açılışını bizzat kendisi yaptı.

Heykel 1886 dan beri de Amerika'nın Newyork adalarından birinde bulunuyor. Ve yüzü Sultan Abdülaziz Han'ın isteğinin tam aksine doğuya bakıyor. Lâkin güneş ışığı hâlâ doğudan yükseliyor ve her sabah Özgürlük Heykeli'nin yüzünde parlıyor.




Heykelin bulunduğu adada, güzel bir park ve hediyelik eşya satan bir shopping merkezi var.Buradan, Özgürlük Heykeli ile her türlü hediye alınabilir.









Özgürlük Heykeli, 1984'ten beri Unesco'nun dünya kültür mirası listesi'nde yer almaktadır.
İzlemeniz için bir de video ekliyorum.


Bir sonraki yazım "Madame Tussauds/New York" olacak.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Kucuk bir duzeltme yapmak istedim: Bir anitin mimari olmaz, heykeltraş ya da yontucu kelimelerini kullanmalisiniz.

Selamlar,

Gul

Ozlem dedi ki...

Gul hanim,
Verdiginiz bilgi icin tskler. Yazilarima ozen gostermeye calisiyorum. Gozumden kacmis, duzeltiyorum.

Adsız dedi ki...

özgürlük heykeli yontularak veya traşlanarak yapılmamıştır, eser sahibi aslen mimardır.ayrıca mustafa armağanın heykel konusundaki yazısını okumanızı tavsiye ederim...

Yorum Gönder

Yorumunuz icin tesekkurler.

 

Sample text

Sample Text