Ads 468x60px

Pages

9 Ağustos 2010 Pazartesi

Philadelphia Gezimiz

Benjamin Franklin Parkway

New York gezimiz sonrası yol üstünde bir kaç yere girip çıktıktan sonra hem değerli arkadaşlarımızı ziyaret etmek hem de gezmek için Philadelphia'ya gittik.Şirin bir bloğu olan cici arkadaşım Burcu ve eşi bizleri çok güzel ağırladılar.Burdan bir daha teşekkürlerimi gönderiyorum.
Gezimize Burcucuğumun nefis sabah kahvaltısından sonra  başladık.Hemen dışarıya çıkar çıkmaz evin önünde bir kaç poz çekindik.Ama birlikte çekildiğimiz fotoğrafı bir türlü bulamadım:( ben de gidip Burcu'nun blogundan aldım geldim :))


  Tam benim sevdiğim bir hava vardı Philadelphia'da. Soğuğa yakın serin. Ben sıcağı hiç sevmiyorum. :(
 Resimde de gördüğünüz gibi hırkalarla dolaştık. Arkadaki bina Burcuların ev. Çok güzel bir evleri var.
Arabamızı park ettikten sonra ilk olarak Philadelphia Museum of Art (Sanat Müzesi) 'a  gittik. Müzenin bulunduğu caddenin her iki tarafı bayraklarla süslenmişti.

Benjamin Franklin Parkway
Fountain at Eakins Oval
Philadelphia, çok güzel ve planlı gibi geldi bana. Her yer temiz ve yemyeşil. Amerika'nın ilk başkenti olması ile tarihi açıdan  zengin kültüre sahip.

Philadelphia Museum of Art
Philadelphia Museum of Art
Philadelphia Museum of Art
Philadelphia Museum of Art'ın hemen yanında Rocky'nin heykeli var.Rocky'nin koşarak çıktığı merdivenler bu müzenin merdivenleri.
Philadelphia Museum of Art
Philadelphia Museum of Art
Philadelphia Museum of Art'dan City Hall'un görünüşü.

                                                                          City Hall

City Hall, Philedelphia'nın belediye binasıdır.Binanın yapımında hiçbir çelik çerçeve kullanılmamıştır. 8 katlı olan bu binanın en tepesinde William Penn heykeli bulunmaktadır. 1682’de William Penn tarafından inşa edilen Philadelphia şehri, Pennsylvania nin en büyük sehridir.

City Hall in cevresinde Philadelphia nin en yuksek binalarindan JFK Plaza, Penn Central Plaza, Dilworth Plaza var.

City Hall binasının iç ve dış taraflarında 250 den fazla heykel bulunmaktadır.
The  Masonic Temple
The Masonic Temple
The Masonic Temple
The Masonic Temple

1867 yılında Philadelphia'da masonlara masonik tapınağı yapımı için bir yarışma düzenlemiş ve mimar olarak genç bir mason olan, James Windrim seçilmiş. Tapınak, Mısır ,Yunanistan, İtalya , Almanya, Fransa , İskoçya ve İngiltere'nin Mason mistik atalarının tüm mimari stillerini yansıtan bir tapınak olmuş. Dünyada mimari uzmanlar tarafından takdir edilmiş.

Şehir merkezindeki Hard Rock Cafe ve merkezden City Hall'un görünüşü.
Washington Anıtı
Şehir merkezinden bir görüntü
Tur otobüsü
Philedelphia'nın maskotu.

Philedelphia, Amerikan kültürünü tanımak için ideal şehirdir. Şehirde çok fazla sanat müzesi ve heykel var. Şehrin her yerinde heykel görmek mümkün.

Şehrin merkezindeki sanat eserlerinden biri..
Merkezdeki sanat eserlerinden biri daha..
Meşhur Love Park ve biz..
                                          İsterseniz şehri bu süslü faytonlarla da gezebilirsiniz.

Ve meşhur Independence Hall. Philedelphia'nın gururu.
Independence Hall

Independence Hall (Bağımsızlık Salonu) 18.yuzyildan kalma iyi korunmus ve Amerikan tarihinde çok öneme sahip yapıların bulunduğu bir binadır.Bağımsızlık Bildirgesi bu binada 4 Temmuz 1776 tarihinde imzalanmış. On üç İngiliz kolonisinin birleştirilme kararı burada alınmış ve böylece Amerikan bayrağının ilk taslağı 1777 yılında burada oluşturulmuş. 1787 yılında ABD Anayasası bu binada hazırlanmış.

George Washington Anıtı
Independence Hall binasının iç avlusu
Independence Hall binasının bulunduğu parkın iç avlusu.
Independence Hall binasınınbulunduğu parkın iç avlusu.
Geziyi cazip hale getirmek için o dönemin giysileri içinde bir rehber.
Mahkeme salonu ve rehber ziyaretçi çocuklara ders verirken.
Independence Hall 'daki gezimiz askeri kıyafet giymiş,vakur adımlarla gezinen bir rehber eşliğinde oldu. Rehber, o dönemin atmosferini yaşatacak şekilde konuşuyordu.Ziyaretçilere sık sık dönüp sorular sordu.Amerikalılar tarih kültürünü çok küçük yaşlarda çocuklarını böyle yerlere getirerek aşılamaya çalışıyorlar.

Mahkeme salonu
Mahkeme Salonu
Bağımsızlık Salonu
Bağımsızlık Salonu
George Washington'un " yükselen güneş "amblemli  sandalyesi ve Anayasa özgün bir taslağının imzalamak için kullanılan yazı takımı .

Independence Hall binası, görüntüsü değiştirilerek birkaç kez restore edilmiş. Bağımsızlık Salonu içinde görünün mobilyaların çoğu gerçek değilmiş.1778 yılında, İngiliz askerleri binayı işgal edince, yakacak odun olarak mobilyaları kullanmışlar.

Amerika bagımsızlığını ilan ettiginde çalınan Liberty Bell'de ( Özgürlük Çanı) bu parkın ortasındaki bir bina içinde bulunmaktadır.

Binanın içindeki duvarlarda Liberty Bell'e ait tarihi belgeler, fotoğraflar sergilenmekte.


Liberty Bell


 Çan, ilk olarak 8 Temmuz 1776 tarihinde Bağımsızlık Bildirgesi'nin okunmasına katılmayı sağlamak için, vatandaşları çağırmak amacıyla kullanılmış. Çan, daha sonra da yine bir çok tarihsel olayın duyurulmasında ve 1846 yılında da George Washington doğum günü onuruna çalmış.

19 yüzyılın ilk yarısında çanda çatlak görülmeye başlanmış.Tamiri için extra bakır kullanılmış ama  bu sefer de çanın sesi korkunç çıkmış.Bu yüzden çan, eski haliyle kalmış.
 
Amerika’nın İngiltere’den bağımsızlığını almak için başlattığı Bağımsızlık Savaşı'nın başlangıç yeri olan şehir, özellikle 4 Temmuz kutlamalarında bunu göğsü kabararak tüm Amerika’ya duyuruyor.

Yuruyerek bir gunde gezebileceginiz Philadelphia'nın çevresinde de araba ile gidebileceğiniz birçok turistik yer bulunmaktadir. Bunlardan biri Feirmont park.

Feirmont park
Boathouse Row Victorian evleri

Kelly Drive ve Schuylkill nehirleri arasında bulunan bu tarihi evler, 1870 ve 1900 yılları arasında inşa edilmiş. Şu an bu evlerin çoğu restore edilmiş, kürek kulublerine ev sahipliği yapmakta.

Philedelphia'nın serin havası akşama doğru yağmura döndü. Bu güzel gezimizi şehir merkezindeki Saad's Restaurant'da, Philedelphia'ya özgü meşhur Philly Cheese Steak yiyerek tamamladık. Eşim vejeteryan olduğu için onun yemeği falafeldi.

Philly Cheese Steak ve Falafel

Böyle bir güzel tablo ile gezimizi sonlandırıp, ertesi sabah Amish Farm gezimize enerji toplamak için evimizin yolunu tuttuk.

Burcucum, bu güzel hediyen için de teşekkürler.

Bir sonraki durağımız, Amish Farm....

5 yorum:

♥ Ç!lekl! ♥ dedi ki...

OZLEM ABLA YINE COK GUZEL ANLATMISSIN Biz gidemedik masonic tample biliyor musun vakit olmadi hic...Kismetse bida gelirsiniz beraber gideriz.rica ederim hediyeye baktikca bizi hatirlarsiniz,..

Adsız dedi ki...

Tam olarak bu gezdiginiz yerleri gormeniz ne kadar gunuzu aldi ? Bende philedelphia'ya gitmeyi planliyorum ve cevabiniza gore otel rezervasyonu yaptiricagim.Simdiden tesekkurler

Ozlem dedi ki...

Bu yazdigim yerleri gezmemiz 1 gunumuzu aldi. Sabah 10 gibi evden cikip gezimize baslamistik. Philly icin 1 gun yeterli bence.

Erdoğan sezen dedi ki...

buralari yaklasik 2 hafta once seyretdigim bir filimde gordum can hikayesi ve diger bagimsizlik odasi vb filmin konusu idi hazine ariyorlardi fakat gorsel olarak bu sehri kullaniyorlardi tesaduf oldu. bende google amca,ya ilk baskenti sormustum sizin blog,a yonlendirdi hos bir gezi olmus galiba iyi gunler

Ozlem dedi ki...

Evet hos bir geziydi, ziyaretiniz ve yorumunuz icin tskler esesbel.

Yorum Gönder

Yorumunuz icin tesekkurler.

 

Sample text

Sample Text