Ads 468x60px

Pages

31 Ekim 2013 Perşembe

Şirince Köyü - Seferihisar

Seferihisar 
Agustos ayinda Izmir`e kadar gitmisken, Seferihisar`a arkadaslarimizi ziyarete gidelim dedik. 
Seferihisar
 
Seferihisar adinin Romali General Tysaferin’den geldigi,Selçuklulara kadar Tysaferin veya Tysaferinopolis olarak anildigi,Anadolu’nun Türklesmesi sirasinda adina eklenen hisar kelimesiyle Tysaferinhisar’a dönüstügü sanilmaktadir.Yüzyillar boyunca kullanilan bu ad,bugün Seferihisar olarak karsimizdadir. 
 
Seferihisar, cok temiz , denizi - sahili guzel, gunbatimi guzel bir sehir.Ayrica Damlasakizli dondurmasini da es gecmeyeyim, cok lezzetliydi.
Kisa bir sehir gezisinden sonra Sirince`ye dogru yol aldik.
  
 
Şirince, İzmir'in Selçuk ilçesine baglı ve Selçuk'a 8 km. mesafede tarihi mimarisi  turistik bir köy. 

Özgün adı olan Kırkınca'nın efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet edilir. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler alan bu ad, Cumhuriyet'in ilk yıllarında dönemin İzmir valisi Kazım Dirik'in talimatıyla Şirince şeklinde resmileştirilmiştir.


Şirince köyü, gerek konumu itibariyle (Kuşadasi'na 28 km, Efes'e 11 Km ve Selçuk'a 8 km mesafede) ve gerekse mimari özelliğinden, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri durumuna gelmiştir.

Köyde halen bazı Rum evleri pansiyon olarak hizmet vermektedir. Köy içinde harap durumda olan iki Rum kilisesi bulunmaktadır.

 
 Sirince koyunun adi 2012 Aralik ayinda oldukca gundemdeydi. 
Maya takvimine göre, 21 Aralık 2012′de ‘Marduk gezegeni dünyaya carpmasiyla kiyamet kopacagi ve bu kiyametten yeryuzunde sadece  Şirince ile Fransa’nın güneyindeki Bugarach köyününetkilenmeyeceği soylendi. Bu olayla Sirince koyu, en hareketli gunlerini yasadi ve belki de en karli. Öyle ki, 165 yatak kapasitesi olan köyde bu rakam 500′ü aştı.Köydeki otel ve pansiyonlar, erken rezervasyonlar nedeniyle tamamen doldu. Kıyamet iddiaları nedeniyle hatırı sayılır cirolar yaptığını belirten esnaflar, Maya takvimine teşekkür etti. (Kaynak)
 
Sirince, saraplariyla da unlu. Kavunlu, cilekli, karadutlu, narli, visneli, elmali.. gibi cesitli meyve saraplari uretilmekte.



Tarhana, pekmez, dogal el yapimi sabunlar, taze sebze ve meyveler, zeytinyagi , zeytin ve bircok dogal urun satan yerler de var.
                                  Sokaklarda, sagli sollu hediyelik esya satan dukkanlar.

Ayrica burada Prof. Ali Nesin`in ( Aziz Nesin`in oglu ) Matematik Köyü var. Burasi her seyiyle Nesin Vakfi`na ait. Kar gutme amaci yok.
Matematik Köyü Fikri Aziz Nesin'e aitti. Oğlu Ali Nesin'e bıraktığı bir vasiyetti. Aziz Nesin başlarda Ali Nesin'in Türkiye'de gelişmemiş olan bilimsel şartların altında ezilmesini istememiş ve ölmeden önce gelmesine karşı çıkmıştır. Fakat vicdanı sızlamadan ve güven içerisinde bırakması gereken bir Nesin Vakfı ve toplumsal sorumlulukları vardı. Bu sorumluluklar Aziz Nesin'in bir karar almasını gerektirdi. İşte bu koşullar altında Matematik Köyü (Enstitüsü) Ali Nesin'in hem matematik yapmaya devam etmesini sağlayacak hem de Aziz Nesin'in gözü arkada kalmayacaktı.
Köyde seminerler, eğitimler, kamplar, sempozyumlar, toplantılar, konferanslar, projeler ve bilimsel araştırmalar olmaktadır. Kişiler veya gruplar kendi organizasyonlarını ayarlayarak bir seminer, toplantı, eğitim kampı gibi benzer etkinlikler yapabilmektedir. (kaynak)

 
Aksam yemek vaktinde gozleme yemek icin ugradigimiz yerlerde , gozleme yapan teyzelerin evlerine gittigini soylediler. Sadece Cici Cafe`de gozleme yapan bir teyze bulabildik. Peynirli ve patatesli gozlemeleri cok guzeldi. Eger siz giderseniz ve de gozleme yemek isterseniz aksam saatlerine kalmayin sakin :)

 Yeni yazilarla gorusmek uzere. Ozlem.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz icin tesekkurler.

 

Sample text

Sample Text